5 saker att göra i Alingsås på sommaren

Knappt 40 minuter från Göteborg vid sjön Mjörn ligger Alingsås, ”The Capital of Fika”, som man kallar sig. Anledningen till att det finns ett så stort utbud av caféer här sägs vara att många av stadens kvinnor jobbade inom industrin i början av 1900-talet och att de därför inte hann baka hemma utan istället köpte fikabrödet på stan. Denna mysiga stad har varit en handelsplats sedan 1600-talet och erbjuder förutom gott fika flera andra aktiviteter och sevärdheter.

Guidad tur och provsmakning av bakverk

Vi börjar väl med det som Alingsås är mest känt för: fikat. Det finns ett stort utbud av trevliga små fik i Alingsås och det finns faktiskt en speciell guidad tur. Följ med en kunnig guide till flera av stans caféer och lär dig om deras historia, kaffets betydelse och lite om Alingsås cafékultur. Vill ni vidga vyerna ytterligare anordnas även stadsvandringar, naturturer utanför stan och turer till Gräfsnäs Slottsruin och park. Hemliga Klubben anordnar dessutom en barndeckarvandring. Mer info på: https://www.vastsverige.com/alingsas/produkter/guidningar-i-alingsas/

Koppla av bland djuren i Nolhaga park och fika på slottet

På gångavstånd från centrum ligger Nolhaga park. Det är en plats som många Alingsåsbor söker sig till för att finna svalka en solig sommardag. Barnen kommer att kunna leka länge i den 1225 kvadratmeter stora lekparken med diverse gungor, lekhus och slott. I parken ligger även en djurpark med gratis inträde. På sommaren är det möjligt för barnen att tillsammans med instruktörer på plats klappa och umgås med djuren. I denna vidsträckta park ligger också Nolhaga Slott som är byggt i italiensk nyrenässansstil. Här finns även en restaurang och ett café.

Älgsafari

Besök en av Västsveriges största vildmarker med stor chans att få syn på älg eller någon av de andra invånarna i skogen så som dovhjort, kronhjort, lo eller vildsvin. Ta med vattenflaska, tåliga kläder, kikare och en kamera förstås! Efter vandringen serveras en härlig grillmiddag framför öppen eld. Turen tar ca 3–4 timmar. Kostnad från 500 kr per person.

Lustresa med tåg

En bit norr om Alingsås hittar ni den perfekta sommarutflykten. Här ligger Anten-Gräfsnäs museijärnväg som går till Gräfsnäs slottspark. Resan är ca 12 kilometer lång och görs med ett gammalt ånglok längs sjön Anten. Väl framme i Gräfsnäs får ni hembakat fika i slottscaféet medan loket vänds. Själva slottsparken är en sevärdhet i sig med sina gamla hus, slottsruin och smedja från 1400-talet. Sedan reser ni tillbaks till det gamla stationshuset i Gräfsnäs.

Alingsås Dock- & Nallemuseum

I Alingsås finns ett jättemysigt dock- och nallemuseum med en samling på över 2500 föremål. Det ligger mitt i stan i ett tjusigt 1700-talshus. De minsta dockorna är endast ett par centimeter stora medan den största är hela 75 centimeter. Många av dockorna är s.k. celluloiddockor som tillverkades från 1900 fram till 1960 i Sverige, Tyskland, Frankrike, England och Danmark. Här finns också över 300 nallebjörnar. Entréavgiften är blygsamma 40 kronor och barn upp till 15 års ålder har gratis entré.

25 jun 2018